Wiem co jem
3 - 5,  6 - 8,  Dla dzieci,  Edukacyjne,  Kulinarne

Wiem co jem! Makaron i Miód

Seria Wiem, co jem! powstała z myślą o najmłodszych dzieciach w ramach znanej i lubianej Akademii mądrego dziecka. Książeczki objaśniają dzieciom skąd pochodzą lubiane przez dzieci produkty. Tym razem w roli głównej Makaron oraz Miód. Książki wydane z dużą starannością, w twardej oprawie. Wnętrze kryje nieco utwardzony oraz jakościowy papier. Bardzo podobają mi się ilustracje. Proste w przekazie, czytelne, jakby ustępujące pola treści. W tej serii mali czytelnicy traktowani są niezwykle poważnie. I choć wszystko wyjaśnione jest w prosty dziecięcy sposób, to informacji jest wiele. Jest ciekawie. I naprawdę nie jeden dorosły czytając dokona dla siebie małego odkrycia.

W serii Wiem, co jem ukazały się wcześniej: „Chlebek”, „Czekolada”, „Pomidory”, „Banany”.

Wiem, co jem! Makaron

O tym, że makaron jest smaczny nie trzeba dzieci przekonywać. Z pewnością chętnie posłuchają „skąd się bierze?” , „czym jest makaron?” oraz w jaki sposób się go wytwarza. Dalej będzie o zwyczajach makaronowych na świecie, rodzajach, kształtach, jak również kolorach uzyskanych dzięki naturalnych barwnikom. Dzieci dowiedzą się jak ugotować makaron i jakie składniki odżywcze posiada.

Dzieci poznają również nowe pojęcie jak na przykład pszenica durum, makaron jajeczny czy semolina.

Na koniec jeszcze kilka ciekawostek. Czy wiecie, że „W Polsce jedna osoba zjada około pięciu kilogramów makaronu rocznie.”?

Makaron

Miód – smakowych przygotowany przez pszczoły

Pyszny Miodek, który robią pszczoły lubią wszystkie dzieci. Ale jak to się dokładnie dzieje, że nektar zbierany przez owady przekształca się w miód? Jak te pracowite pszczoły dzielą się pracą i jakie funkcje pełnią w ulu. Młodzi czytelnicy dowiedzą się jak rozpoznać prawdziwy miód oraz jak bogata jest „oferta” smakowa. Z pewnością na miód o smaku chabru, maliny czy wrzosu znajdą się amatorzy. Mniam.

Wśród nowych pojęć między innymi: spadź, mleczko pszczele czy cukry proste.

Z ciekawostek, mód „przechowywany w odpowiednich warunkach nadaje się do jedzenie nawet po kilku tysiącach lat…”.

Ciekawie o pszczołach dzieci przeczytają również w książce Ania Robaczek ratuje pszczoły TUTAJ.

Natomiast o zdrowym żywieniu polecam książkę Dlaczego dzieci jedzą śmieci? TUTAJ. To książka, która wywarła wielkie wrażenie na moim dziecku.

Polecam wam tytuły z serii Akademia mądrego dziecka z tęczowym grzbietem. Książki oraz tematy dostosowane do wieku opowiadają świat i rozbudzają dziecięcą ciekawość. W lekki sposób napisane, często zabawne oraz ze smakiem zilustrowane inspirują dzieci.

Makaron, Wiem, co jem!, seria Akademia mądrego dziecka, Emmanuel Tredez, wydawnictwo Harper Collins, 40 stron, wiek 3+

Miód, Wiem, co jem!, seria Akademia mądrego dziecka, Francoise Laurent, wydawnictwo Harper Collins, 40 stron, wiek 3+

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *