Laboratorium smaków
8+,  9 - 12,  Dla dzieci,  Edukacyjne,  Kulinarne

Laboratorium smaków – książka naukowa o jedzeniu z wierszykami

Dziś chciałabym pokazać wam Laboratorium smaków, które nas pozytywnie zaskoczyło. To książka dla młodych czytelników, którzy nie stronią od kuchennych rewolucji, a przy tym nie są na bakier z literaturą. Tytuł łączy wiedzę oraz ciekawostki naukowe o gotowaniu i odżywianiu z prostymi do wykonania przepisami. A wszystko to wzbogacają rymowane zabawne wiersze Michała Rusinka. Z takim ciekawym połączenim świata nauki, jedzenia jak również literatury jeszcze się nie spotkałam. Proste instrukcje w przepisach czynią dania niezwykle łatwymi do wykonania. Czas dowiedzieć się dlaczego płaczemy krojąc cebulę, a potem ugotować ratatouille.

Sądzę, że tak jak my złapiecie „Apetyt na wiem”.

Laboratorium smaków

W książce znalazło się dwadzieścia przepisów. Wstępem do każdego z nich jest wierszyk, a dalej ciekawostki oraz fakty naukowe związane z tematem. Konsultantami treści naukowych są Magdalena Chrobaczyńska-Dyląg, doktor nauk biologicznych oraz Piotr Żabicki – popularyzator nauki, doktor nauk humanistycznych. Jakie więc potrawy oraz naukowe myśli czekają na dzieci? Oto przykłady:

  • Musujące cukierki i fakty o dwutlenku węgla niezbędnym życia i potrzebnym w przemyśle spożywczym.
  • Jajko pod chmurką oraz zadziwiające architektoniczne cechy jaja.
  • Sałatka Przekąska ogrodnika oraz co niego o kwiatach jadalnych.
  • Zakręcone warzywa oraz odczyny kwasowe, które zmieniają kolory składników.
  • Czekołyki i pachnące czekoladą fakty o kaloriach.

To tylo kilka wybranych propozycji z wielu pysznych i inspirujących. Wszystkie ciekawe. Łatwe do zrobienia dla dzieci. Skomponowane z codziennych składników. Jest coś na słodko, na wytrawnie i dla orzeźwienia. Czy chcielibyście napić się Wirującego smoothie przygotowanego przez wasze pociechy?

Polecam Laboratorium smaku waszej uwadze. Jeśli lubicie pichcić razem z dzieckiem, albo chcielibyście rozbudzić w nim pasję do kulinarnego świata lub nauki to książka sprawdzi się znakomicie.

Z pomysłem wydana. Pełna kolorów. W twardej oprawie. Z pewnością dorówna swoją pomysłowością dorosłym kulinarnym tytułom na waszej półce.

Przy okazji książki dowiedziałam się o Cogiteonie, centrum nauki w Krakowie, które rozwija ciekawość świata. Uwielbiamy takie miejsca, w których można doświadczać. Wpisuję na listę must see.

„Smakuj wiersze i faszeruj się wiedzą!” z Apetytem na Wiem.

Laboratorium smaków, Michał Rusinek, wydawnictwo Literatura, 88 stron, wiek 8+

Kilka ciekawym kulinarnych tytułów znajdzie TUTAJ.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *